Hør vores stemme!

Børn i El Alto i Bolivia tager ordet

– Man skal lytte til børn uden at skubbe dem til side. Vores rettigheder skal respekteres. Vores mening tæller.

David, 12 år, er ikke i tvivl om, hvad det drejer sig om. Han er sammen med et par tusinde børn samlet til en manifestation i El Alto i Bolivia. Børnene har udarbejdet forslag og krav til de lokale politikere, og kravene skal præsenteres for borgmesteren. Der er stor entusiasme og intensitet i børnenes aktion. Det fælles budskab er, at børn har rettigheder, og man skal lytte til børn.

Roberto på 10 år mener, at volden er et stort problem: – Der skal ikke være nogen vold. Derfor er det vigtigt, at vi får nogle venlige og sikre skoler, hvor vi kan føle os trygge. Jeg kan heller ikke lide, at der er fulde folk på gaderne.

Alle børnene er med i Interna­tional Børnesolidaritets udviklingsprogram i Bolivia, som har til formål at gøre børn stærke og aktive i kampen for, at børns rettigheder bliver respekteret. Børnene mødes i grupper, hvor de er med i de aktiviteter, de har lyst til – musik, teater, fodbold.

Det skal være sjovt at deltage i grupperne. Børnene får styrket deres selvværd og sociale kompetencer og lærer at udtrykke sig. Samtidig lærer børnene om rettigheder, og sammen analyserer de, hvad de oplever som de alvorligste overtrædelser af børns rettigheder.

Børnene formulerer børneagendaer, der er forslag til, hvordan der kan rettes op på tingene – både, hvad de voksne tæt på børnene kan gøre, men også hvordan børn selv kan være med til at skabe en kultur af tryghed og venlighed i familien, skolen og deres boligkvarterer.

Manifestationen i El Alto sluttede med, at børnenes forslag og krav blev præsenteret for borgmesteren, der skriftligt forpligtede sig til at gøre noget ved det. Børnene vil så i den kommende tid følge op på, om borgmesteren så virkelig gør noget.

Politikerne i byrådet i El Alto har dog allerede gjort noget, idet der er nedsat en børnekomite med børnerepræsentanter fra forskellige organisationer. Komiteen bliver hørt af politikerne.

Se mere her i videoen her: