– Den sjoveste dag i mit liv …

Børn i Nicaragua forebygger vold gennem leg

– Jeg elsker at lege, og i dag er den sjoveste dag i hele mit liv. Claudia er 7 år. Hun har netop deltaget i fælleslegene i et projekt om konflikthåndtering på sin skole i Jinotega i det nordlige Nicaragua. Projektet lærer børnene at udvikle selvværd og sociale færdigheder og at arbejde med uenigheder gennem kommunikation i stedet for vold.

– Når man skændes med andre, så får man ondt i hjertet. Derfor skal vi hjælpe hinanden, siger Claudia. 400 børn er med i projektet, der fungerer som pilotprojekt med henblik på udbredelse til skoler og boligområder. Gamle traditionelle lege har fået nyt liv med fokus på fællesskabet. Samtidig er rettigheder og forebyggelse af vold vigtige temaer.

– Det, jeg har lært gennem legene, har sat sig fast i mit sind. Når jeg ser nogen, der vil slås, så kan jeg gøre noget for at stoppe dem, siger Jaime på 12 år. – Den bedste måde at arbejde med uenigheder på er ved at tale sammen. Vold skaber mere vold. I samtalen kan vi komme til at forstå hinanden. Når jeg bliver voksen, så ved jeg, hvordan man kan forebygge vold, siger han.

Det er International Børnesolidaritets mangeårige samarbejdspartner Tuktan Sirpi, der udfører projektet. I denne første fase fokuseres der på legens muligheder. På sigt er det planen, at børnene selv skal stå for aktiviteterne og skabe motivation og refleksion med andre børn. Der bliver senere udgivet en manual med instruktioner til legene og dialogens potentiale, og der bliver en oplysningskampagne i børneradioen i Jinotega.

Se mere om projektet her:

FOA støtter

Hovedbestyrelsen i FOA synes, at projektet er så godt et initiativ, at de har besluttet at støtte projektet med 70.000 kr.