8. – 10. klasse

Besøg International Børnesolidaritet og hør om ulandenes børn

Det latinamerikanske markedFå viden og inspiration til arbejdet med projektopgave om børns og unges forhold i ulandene.

Grupper, der arbejder med en projektopgave om ulande, gadebørn, limsniffere og prostituerede, HIV og AIDS, bandeproblematikken eller børnearbejde, er velkomne til at komme og tale med en medarbejder, der har erfaring fra Latinamerika. Hør om mulighederne for at bryde fattigdommens cirkel. Hør også om, hvordan det er at arbejde i en ulandsorganisation.

Interviewet foregår på den interaktive udstilling Det Latinamerikanske Marked, der er bygget op som et rigtigt marked med lys og lyde, som ligner de rammer, mange børns og unges hverdag foregår i. Det Latinamerikanske Marked ligger i København.

Grupper, der ikke har mulighed for at besøge Det Latinamerikanske Marked, er velkomne til at ringe for et telefoninterview. Aftal tid om besøg eller interview på: 36 17 78 81.

Temaerne kan bl.a. være:

Børnearbejde Børnearbejde

I en stor del af verdenen må børn arbejde hver dag for at hjælpe til deres families overlevelse. Somme tider hjælper de til i hjemmet eller i familiens landbrug, men mange børn bliver nødt til at arbejde uden for hjemmet. De sælger på gaden, bærer tunge ting for handlende eller arbejder i fabrikker – ofte under  hårde og skadelige forhold. Børn, der arbejder, har ikke altid tid til skolegang og leg.

 

Børn sniffer limGadebørn

Nogle børn må bo på gaden. Her er der ikke hjælp eller omsorg fra voksne. Og sult, sygdom og manglende tryghed er en del af livet. Nogle søger trøst i limsnifning. Man glemmer sult og angst, når man sniffer lim. Et glas med lim kan også betyde accept fra de andre gadebørn. Limen er dog også farlig, fordi  kroppen bliver svækket, så man lettere bliver syg, og på længere sigt tager hjernen skade af limen.

 

Bander Ungdomsbander

Hvis der ikke er voksne, der passer på børn og unge, må de holde sammen og passe på hinanden. Det sker i grupper eller bander. Tilgangen til kriminalitet er let, fordi det ofte er svært at få uddannelse og arbejde, når man lever på kanten af samfundet. De unge kommer i et afhængighedsforhold, og kan have svært ved at komme ud af banden, som også kan være tillokkende, fordi der er sammenhold og organisering.

Tag med på en rejse til byen Santa Clara

Børnespillet Santa ClaraPå en hjemmeside fortæller 6 børn fra byen Santa Clara i Nicaragua, om at overleve alene gaden, sammen med familien på lossepladsen og i små hytter. Du kan lytte og se billeder, om deres dilemmaer og problemer i hverdagen og om hvor vigtigt det er at komme i skole og i klub. I klubben kan du høre om arbejdet med, børns forståelse af rettigheder, demokrati og samvær. www.santaclara.dk

Læs mere om ulande og børn med fokus på Latinamerika