Sådan opstår et projekt

Det startede med et pilotprojekt
Det hele begyndte med en kongresbevilling i 2002 fra International Børnesolidaritets basisorganisationer, FOA, SL og BUPL til et etårigt pilotprojekt i Jinotega i det nordlige Nicaragua.
billede_1Her var der mange børn, der ikke havde tid til at gå i skole, fordi de skulle arbejde for at hjælpe deres familier. Arbejdet kunne ikke afskaffes, så derfor oprettede International Børnesolidaritet små skoler/lektieklubber på de markeder, hvor børnene arbejdede, så skulle de ikke bruge tid på transport.

Formålet var, at flere børn skulle gennemføre grundskolen og færre gå klasser om. Der blev udviklet en pædagogisk metode, hvor børns selvværd og sociale kompetencer blev styrket samtidig med, at børnene fik de mest basale skolefaglige færdigheder. Undervisningen tager udgangspunkt i den erfaring børnene har med sig fra arbejdet, og de oplever, at de kan noget. Læringen foregår gennem leg og kreative aktiviteter i fællesskab med andre børn.

billede_2

Pilotprojektet blev en succes, og det var således mulig, at søge penge hos Danida til et projekt, der omfattede 5 samarbejdspartnere, der arbejdede med lektieklubber i 42 kommuner i Nicaragua, hvor unge frivillige er engagerede som undervisere i klubberne.

 


25.000 børn deltaget i lektieklubberne i Nicaragua

Danida har finansieret projektet med 24 mill. kr. Det nicaraguanske undervisningsministerium og lærere er blevet overbevist om lektieklubmetodens fordele og mange lærere har taget den til sig. Projektet bliver langsomt udfaset ved at skoler og andre aktører i samfundet overtager og viderefører lektieklubberne.

Lektieklubberne flytter til Bolivia
Billede 3Et udvekslingsbesøg mellem International Børnesolidaritets samarbejdspartnere i Nicaragua og Bolivia betød, at samarbejdspartnerne i Bolivia blev så inspirerede af lektieklubberne, at de besluttede sig for at gøre noget lignende. Lektieklubberne i Bolivia har således nu fungeret i 3 år. 3.000 børn har deltaget i lektieklubberne. Danida har finansieret projektet med 5 mill. kr.